Marian Gerrits – Rademaker

ExpositieEigenlijk begon het leven heel anders.

Het begon vele jaren geleden in een Brabants dorpje en zette zich voort in een Brabantse stad waar geleefd, geleerd en getekend werd. Véél getekend. Paps en mams vonden dat leuk en de “kunstwerken” werden vol trots aan familie en bekenden getoond, thuis, in de veilige achterkamer waar elke kritiek in de kiem werd gesmoord.

Maar toen er werd gevraagd : “Wat wil je gaan doen na school?” en het antwoord: “De kunstacademie” was, vonden paps en mams dat níét leuk, want met kunst viel geen droog brood te verdienen en op de kunstacademie liepen allemaal rare jongens rond die rare dingen met je deden. En in die tijd deed je nog wat paps en mams zeiden en dus werd het een studie Frans

4jaar(ook leuk). In Groningen. Want in die tijd wilde je niet veilig thuis blijven wonen, maar wilde je weg. Vér weg. En Groningen wás ver weg en bovendien liepen daar allemaal leuke jongens rond waar je leuke dingen mee kon doen.

Daarna ging het snel: studie, vriendje(s), huwelijk, huisje, tuintje, kindje, baantje (niet persé in deze volgorde).

Pas vele jaren later werd de tekenader weer aangeboord en gekoesterd, eerst via cursussen, daarna de Nieuwe Academie in Utrecht en de Klassieke Academie in Groningen en werden de “kunstwerken” vol schroom aan familie, bekenden en wildvreemden getoond. Niet meer in de veilige achterkamer maar in expositieruimtes waar iedereen er  het zijne van kon zeggen.

En zodoende veranderde het  Frans voor Friezen in Kunst zonder Kids

 

Kijk ook eens op mijn nieuwe website